Hétidézete

‎"It's the end of the world as we know it, and I feel fine."

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Múltat s jövendőt

2009.10.24. 15:28 szkr

Avagy Rajtad röhögnek, 1. rész.

Tegnap este az M1-en volt szerencsém belenézni a Szabadság, szerelem című filmbe, ami egyébként nem is volt rossz, sőt. Az egésznek tulajdonképpen a vége volt a leghatásosabb, mikor Dobó Kata vonul a kivégzőosztag elé és közben a magyar vízilabda-válogatott énekli a Himnuszt. Aztán elsötétül a kép és már-már közhelyesen megjelenik a fehér felirat, aminek a végső döfést kellene bevinnie a nézőnek, hogy ennyien meg ennyien haltak meg, ez van most, ez történt a szereplőkkel. De nem. Helyette egy Márai-vers részletét olvashatjuk, ami méltóságteljes lassúsággal hömpölyög végig a képernyőn. És ezzel kinyírják az egészet.

„És kérdik, egyre többen kérdik,/Hebegve, mert végképp nem értik – /Ők, akik örökségbe kapták –: /Ilyen nagy dolog a Szabadság?”

Mintha változott volna valami. Mintha még mindig azt akarnák velünk elhitetni, hogy az, ami ’89-ben történt, valójában jó dolog. És az ember csak ül, hitetlenkedik, nem érti, hogy most mégis mi a fasz van, hogy miért pont ezt a verset, vagy ha már, akkor miért pont ezt a részét kellett odarakni. Aztán már ez sem számít.

Valamikor 1989. június 13. és szeptember 18. között egy könyvet írnak. Örülnek, végre a saját sokéves tervüket alkotják, végre ők azok, akik titkos záradékokat írnak. Örülnek. Részei a Történelemnek. Büszkék magukra. Aztán 1989. október 23-án egy moszkovita kikiáltja a Köztársaságot. Az emberek lázban égnek, szinte önkívületbe esnek és nem veszik észre az egyébként nyilvánvalót: egy zseniális átverés történt. Nem tehetnek róla, azok, akik irányítják a dolgokat pont azt használják ki, hogy az embereknek már tök mindegy, csak ne Népköztársaság álljon a személyi igazolványban, ez nekik hirtelen bőven elég. Aztán eltelik néhány év, egy csávó mászókával a fején privatizál, egy másik, aki 1989. március 15-én még agyagba döngölte az oroszokat most Széchényi tervet csinál, itt fejleszt, ott sunyin lenyúl. Aztán egy beszédhibás közgazdász következik, semmi baj, így volt ez megírva, egy egész ország röhög rajta, de ő hősiesen állja a sarat, bírja, egészen addig, míg egy volt KISZ titkár puccsot nem hajt végre a saját pártjában és hatalomra nem kerül. Döbbent csend, az emberek nem értik, hogy ez a fura közgazdász miért mond le, de nem érnek rá ezzel foglalkozni: kezdődik a Barátok közt, az élet megy tovább, a gyereket vinni kell a játszótérre, a vacsorát el kell készíteni. És akkor valami történt.

Már az is csoda, hogy eddig húzták. Szerencséjük volt, kapóra jött a kapitalizmus: mikor már közel kerültek a lebukáshoz, elindult a kereskedelmi csatornák adása. Amerikai sorozatok, talk-show-k, stand-up, szappanoperák. Egy szép, új világ. Az emberek megint elfordultak tőlük és örültek annak, hogy végre láthatják, hogy mi történik a világban. Mikor unalmassá vált a tévé, jött a Széchényi terv, a fejlődés, egy darabig megint lehetett nyugton dolgozni a Magyar Álom című reality-n, hogy minden a Könyv szerint haladjon. De valaki valamit nagyon csúnyán elbaszott.

Alig két év alatt minden összeomlott. A Párt egyszer csak a túlélésért küzd és megjelent egy új gittegylet is, akit ráadásul (alternatíva hiányában) még támogatnak is az emberek. Az Ellenzék szembesül azzal, amire nem számítottak: közel kerültek a 2/3-os többséghez. Félnek. Az egyetlen szerencséjük, hogy ezzel nincsenek egyedül. Fél itt mindenki, kicsit még rosszabb is, mint annak idején, mikor a legjobb barátod is lehetett besúgó, mert itt Szabadság van. És ha Szabadság van, akkor nem lehet senkit hibáztatni, akkor döntéseket kell hozni, ami adott esetben sérti valaki érdekeit. Mindenki fél, mert senki nem biztos abban, hogy mit akar a másik. Inkább mondják, hogy „nem érdekel a politika”, inkább mondják, hogy „nagyon jó ötlet, csináld!”, de nem mernek kijönni az odúból, mert akkor látni kell. A fény pedig vakító és adott esetben ártalmas.

És már az sem számít, hogy Nyers Rezső és Kozma Imre egy lapon vannak említve, hogy a miniszterelnök, akinek a megválasztását már nem is kérték, akit adtak a népnek, 20 Éves a Köztársaság díjjal jutalmazza azokat, akik segítették a Csapatot, akik egy plecsniért cserébe 20 éven keresztül tereltek minket a Helyes Irányba. Mindent a Magyar Álomért.

Ők tehetnek róla? Vagy mi vagyunk ennyire hülyék? Megkaptuk a jókedvet és a bőséget is, nem kellett hozzá ez az Isten nevű fazon: majd ők, a Csapat megáldanak minket. Bízzuk rájuk magunkat, álmodjunk tovább. Valami szépet, egy olyan új világot, ahol már tényleg nem kell gondolkodnunk.

Mert kiérdemeltük. Mert „megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt.”

 

7 komment

Címkék: válság namilesz rajtad röhögnek

A bejegyzés trackback címe:

https://krstf.blog.hu/api/trackback/id/tr601471923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mujure 2009.10.24. 15:53:49

2006. szeptember 17(??) ott baszták el, majdnem még azt is túlélték, hisz "megunják, hazamennek". hideg lett, hazamentek. de a folyamat ment tovább, "válság" lett, az emberek szerintem meg most már mehetne az ország jobbik irányba és lehet más a politika is. vagy ez is csak a terv része?
egy ismerősöm (aki az ELTE politológián fog végezni az idén) cikket írt a magyar hírlapba az úgynevezett törpepártok(!!) 2010-es esélyeiről: az szdsz-nek és az mdf-nek semmi esély nincs, az lmp meg bejuthat, mert sok a nemtuti szavazójuk. még egyszer, törpepártokról beszélünk, nagyjából róluk szólt a cikk, ahogy elmesélte (nem olvastam ugyanis).
a máraihoz meg annyit, hogy vagy történt valami 89-ben vagy nem, én bizonyisten, hogy most akarok élni, nem pedig akkor. mert ez bizony kurvanagy szabadság ahhoz képest, és épp ezért én nem is nagyon tudom felfogni, mi történt 56-ban.

szkr 2009.10.24. 16:32:32

@mujure: ha akkor és ott folytatják a nagy őszinteséget, akkor én specc meghajtom előttük a fejemet. Valószínűleg ezzel lett elbaszva, van egy-két ötletem, hogy mit kellett volna tenniük ahhoz, hogy túléljék.
Jobbik+LMP nem hinném, hogy tervbe voltak véve, éppen ezért vannak iszonyatosan befosva, hogy na most mi lesz basszus, az egyiket lehúzzák a WC-n, a másik pedig kénytelen lesz csinálni valamit, mert most már nem lehet ugyanúgy viselkedni mint eddig.
Az emberekkel pedig szerintem az történt, hogy kurva sokáig el voltak a nekik épített Valóságban, aztán hirtelen nincs pénzük és válság van és minden szar és kénytelenek felébredni és ez nekik nem jó. Viszont nekik mindegy, ha nem vennék figyelembe őket és bevezetnének egy új rendszert, észre se vennék, ugyanúgy ellenének a miliőjükben.
És én is örülök neki, hogy most élek, mert például leírhattam azt, amit leírtam mindenféle következmény nélkül. De ez még nem magyarázat arra, hogy miért nem mondjuk ez volt a film végén:
"És a világ beszél csodáról,
Papok papolnak bátorságról.
Az államférfi parentálja,
Megáldja a szentséges pápa.
És minden rendű népek, rendek
Kérdik, hogy ez mivégre kellett.
Mért nem pusztult ki, ahogy kérték?
Mért nem várta csendben a végét?
Miért, hogy meghasadt az égbolt,
Mert egy nép azt mondta: „Elég volt.” "

És ez csak egy versszakkal van feljebb...

2009.10.25. 21:10:21

Nekem az a problémám, hogy nem tudom, mit akartál az egésszel mondani, a nagy nihilen kívül. Miért is nem volt jó 89? Ja, hogy nem jött el a Kánaán? Vagy mi a probléma?

Igen, Márainak volt sok rossz verse, amit utóbb idéztél, annak is csak az utolsó 4 sora szép. De nem tudom most hirtelen, mennyire passzolt volna a filmhez.

Új rendszert nemigen lehet bevezetni, hiába papolnak erről egyes szédelgők, lehet viszont javítani rajta. Emberközeli kapitalizmus - talán ez lehetne a mottó. Ennek kidolgozására a Jobbik esélytelen, ez gyorsan ki fog derülni.

szkr 2009.10.26. 16:42:20

Oké, az tényleg erős, hogy "nem volt jó", ez így nem igaz. De nem változott sok szerintem. Egyébként ennyi is lenne, sokat nem akartam, csak ki/leírni a "nagy nihilt". Az is kell néha. Zavaró, hogy szétnézel és csak azt látod, hogy mennyire mindegy a többségnek. Hogy mennyire fogalmuk sincs. Emberközeli kapitalizmus... Ez tetszik, de itt? Ezekkel a szereplőkkel? Esélytelen. Az meg, hogy miért pont a Jobbikot mondod, számomra jó kérdés, az LMP-vel ugyanaz a helyzet.

2009.10.27. 12:12:28

"miért pont a Jobbikot mondod, számomra jó kérdés, az LMP-vel ugyanaz a helyzet."

Hát majd kiderül. A Jobbikot meg az LMP-t azért mondom, mert ők az új szereplők. Elég körülnézni a Jobbik támogatói között: nacionalista hőzöngéssel, turulozással, trianonozással, gárdáskodással nem lehet megoldani a problémákat. Anno a MIÉP is bekerült a parlamentbe, oszt mi lett belőle? Olyanok, mint a viccbeli beteg, mindenről ugyanaz jut eszükbe. A jobbikosokat kicsit okosabbnak gondolom, mint a miépet, de nem sokkal.

Ehhez képest az LMP támogatói normálisan gondolkodó, racionális emberek. Szerintem. Lehet választani.

szkr 2009.10.27. 16:50:14

Szívemből szóltál, tökéletesen egyetértek. (Mondjuk annyi, hogy szerintem ettől még az LMP sem fog semmi egetrengető dolgot csinálni. De az biztos, hogy még mindig jobbak a többinél....)

mujure 2009.10.30. 18:02:30

@iii: hát igen, az általánosítás már csak így megy. az arabok meg terroristák, az amerikaiak buták, a brazilok mind jól fociznak, a kolumbiaiak drogosok. ámen
süti beállítások módosítása