Hétidézete

‎"It's the end of the world as we know it, and I feel fine."

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

VB 2010 - Mocskos kapitalisták!

2009.11.26. 20:33 mujure

Folytatódik a múlt héten kezdett sorozat, és mivel az ABC már csak ilyen gonosz és pártatlan dolog, most sem egy esélyes jön, hanem a világ vezető hatalma: A mint Amerikai Egyesült Államok.

Most mondhatnátok, hogy de akkor mért nem USA-ként veszem figyelembe, és akkor máris Anglia jönne, ami mennyivel izgalmasabb már. Node Elefántcsontpart sem Ivory Coast, ez van.
Szóval Amerika. A világ vezetője, minden tőlük függ, ha csettintenek, mi ugrunk. Nagyon figyelmesen igyekeznek mindenhol a világon bevezetni a demokráciát, mégiscsak náluk olyan jól működik, hogy ihajcsuhaj, máshol is úgy kéne. Ezért döntöttek úgy, hogy akkor ők most megoldják ezt a Közel-Kelet problémát, mert annyira ráérnek két Big Mac között, hogy nagyon. Azóta halljuk a szörnyű sztorikat őrült öngyilkosokról meg terroristákról és szintén őrült amerikai katonákról. Szép. Erre jön ez a fekete fickó a Fehér Házba, hogy akkor come back, guys. Szép. Az amerikaiak akkora csávók, hogy megszavazták Obamát, aki bizony már azzal, hogy egyáltalán elnök lett történelmet írt, azt várta tőle mindenki, hogy akkor jön a világbéke meg a gazdagság (meg is kapta a Nobel béke-díjat izibe). Szkr meg azóta várja, hogy mikor ölik meg. Mindenesetre Obama azóta leszerelte Guantamot (terrorista kínzó börtön) meg végrehajtotta az egészségügyi reformját. Cserébe katonákat küldött Afganisztánba, és már előre megbukott a koppenhágai klímakonferencia, pedig asszondták, hogy ott fogják megoldani a környezetszennyezés gondjait. Ja, és hogy sportról is ejtsünk szót: saját városa, Chicago úgy bukott el a 2016-os olimpia helyszínversenyén az első (!) körben, hogy maga Obama kampányolt mellette. Cserébe Obama megmutatta nekünk, hogy ma már az internet a menő, ott csinálta végig a kampányát, abszolút XXI. századi a fickó, ami kurvajó, főleg Bush után... Mindenesetre én csak azt mondom az egész Obama dologról, hogy várjuk ki a végét, mert eddig még tényleg nem csinált nagy cuccokat, de azért a végén se jár még. Közelről sem.
Az ember az USA-ról annyit tudna mondani, hogy az egy blog témája is lehetne, nemhogy csak egy bejegyzésé belőle... Annyi sztereotípia él velük szemben, amennyi egy jelenlegi országgal szemben sem, kezdve attól, hogy ostobák, mint a föld, egészen odáig, hogy le akarják igázni a bolygót, mert igazából UFO-k. Szóval az amerikaiak nem mind buták, elég jó kis egyetemek vannak ott, meg a világ legokosabb emberei közül jópár, és nemcsak azért, mert elszívják a többi ország okosait, hanem mert talán (ismétlem: TALÁN) vannak saját okosaik is, de ez nem biztos.
Történelmük nagyjából 1756-ban kezdődik szerintem, amikor kitört a 7 éves háború, akkor még a franciák és az angolok között, de már akkor előrevetítődött az államok elszakadása. Na, ettől fostak Európában, ugyhogy bevezettek mindenféle megszorító intézkedéseket, amivel persze csak gyorsítottak a dolgon. Azóta pörögnek ezerrel, függetlenség meg július negyedike; rabszolgák meg észak-dél ellen (Jules Verne regénye kötelező mindenkinek!); tőzsdekrach meg második világháború; Kennedy, Martin Luther King meg hidegháború. Azóta sem tudnak nyugton maradni, 2001.09.11 óta meg hivatalosan is a terror ellen harcolnak. És akkor még meg sem említettük Hollywoodot, Elvis Presleyt vagy Michael Jacksont.
A sport terén vezető szerepük elvitathatatlan, az Egyesült Államok (hogy ezeket hány néven emlegetjük!!) nem vicc, 1008 olimpiai aranyat nyert. Csak összehasonlításképp: a második helyen a Szovjetunió áll 473-mal, és ők bizony már nem növelik ezt a számot (a 3. olaszoknak meg már csak 226 van...). A foci, pontosabban a soccer viszont "csak" a 4. (talán a 3.) legfontosabb sport az országban. Az NBA, az NHL, az NFL, vagy a baseball mind megelőzik a focit. Ennek ellenére a válogatott az első, 1930-as VB-n a harmadik lett, ezt azóta sem sikerült megközelíteni, még egy nyolcaddöntő '38-ból, egy csoportkör 1950-ből (ahol történelmi tettet végrehajtva 1-0-ra leverték a nagyképű angolokat), azután sokáig semmi. 1990-ben kijutottak ugyan, de a nagy áttörés 1994 volt. Abban az évben ugyanis az ország rendezhette meg a tornát, aminek elsődleges célja a legelterjedtebb sport megszerettetése a világ vezető országának lakosaival. Hogy mért? Hát az amerikai piac megszerzése kulcsfontosságú volt a FIFA-nak a szponzoráció miatt, ez teljesen logikus és érthető. A siker elsöprő volt, a válogatott a nyolcaddöntőig jutott, több focistájuk került Angliába, a világ talán legerősebb bajnokságába. A VB (életem elsője, na, nem is emlékszem rá...) sikert aratott, Amerika belement ebbe az európai foci dologba, hogy "akkor csapassuk"! Ezeknek a dolgoknak köszönhetően a helyi foci folyamatosan fejlődik, 2002-ben már a nyolc közé is bejutottak, négy éve viszont a csoportkörben kiestek, de az egy elég izmos négyes volt (Ghána, Olaszország, Csehország).
Út Dél-Afrikába: Az ország a jónevű CONCACAF zóna tagja, ami Észak- és Közép-Amerikát jelenti, van egy csomó jónevű karibi szigetecske is, Trinidad és Tobago válogatottja pl négy éve a VB-re is kijutott. A selejtezés itt is elég bonyolult a legrosszabb válogatottak egymás ellen játszanak, ahonnan továbbjut 11 csapat (pl.: Barbados, Bermuda vagy Suriname...), akiket összesorsolnak a 13 legerősebb válogatottal, és oda-vissza játszanak egymással. Amerika itt Barbadosszal került egybe, akiket 9-0-ás összesítéssel vertek ki. A harmadik körben a 12 továbbjutó ország válogatottjait 3 csoportba sorsolják, ahonnan az 1-2. helyezettek (tehát 6 csapat) továbbjutnak. Az ország itt Kubát, Gautemalát és Trinidad és Tobagot utasította maga mögé magabiztosan:6 meccs, 5 győzelem, 1 vereség. A zónadöntőben a hat csapat már egy csoportban van, ahonnan az első három továbbjut, a 4. pedig pótselejtezőt játszik Dél-Amerika 5.legjobb csapatával(itt Costa Rica el is bukott). Az Amerikai Egyesült Államok nem nagy meglepetésre itt is az élen végzett 20 ponttal, eggyel megelőzve a másik nagyágyút, Mexikót. Dráma azért itt is volt: az utolsó körben már továbbjutóként Costa Ricával játszottak hazai pályán, akiknek csak a győzelem jelentett volna VB-részvételt, különben Honduras jut ki. Az amerikaiak igazán rendesen voltak, és a 91. percben egyenlítettek, amivel a vendégeket pótselejtezőre kényszerítették, ahol el is buktak, ugye. Az USA tehát hozta a kötelezőt, ott van a VB-n.
Kulcsjátékos: Az amerikai kapusok közül több is játszott Angliában (Friedel, Keller, Howard), nem is rosszul, de a legnagyobb sztár egyértelműen Landon Donovan. Imádják az országban, Bianca Kajlich színésznővel amolyan álompárt alkotnak Los Angelesben.
1982-ben született Kaliforniában, a labdarúgással (így politikailag korrektnek érzem magam) a Redlands East Volley High School-ban ismerkedett meg, tehát a gimi csapatában, innen került az IMG Soccer Academyre, ahonnan 1999-ben leigazolta a Bayer Leverkusen. 2 évre rá került a felnőtt csapatba, amely ekkor Németország egyik elsőszámú csapata volt, Ballackkal, Zé Robertoval. Még BL-döntőt is játszottak 2002-ben. Mindenesetre Donovan itt nem volt sztár: 4 év alatt mindössze hétszer játszott a csapatban. Ez főleg azért volt, mert mivel ő maga is látta esélytelenségét a csapatba kerülésre, nem harcolt, inkább hazament kölcsönbe a San José Earthquake csapatához, amely 2001-ben utolsó volt az MLS-ben (a helyi liga), ennek ellenére Donovannal kétszer bajnokságot nyertek. Itt 2001-04 között 87 meccsen 32 gólt lőtt, ami elég szép teljesítmény. Visszament Leverkusenbe, ahol még mindig nem számítottak rá, így 2005-ben a Los Angeles Galaxyba igazol, ahol ma csapattársa David Beckham, így velük eléggé eladható a foci Los Angelesben. Volt is vita kettőjük között, Landon szerint az angol csak a pénzért jött, amúgy amint lehet elrohan kölcsönbe valahova (van benne valami...), és akkor meg kapja már be. Erről bővebben egy hét múlva... A gond mindesetre megoldódott, idén pedig a bajnoki döntőben csak büntetőkkel maradtak alul, éppen Donovan volt az egyik, aki hibázott. Közben tavaly kölcsönbe megvette a Bayern München, de Toni, Klose vagy Podolski mellett megintcsak esélytelen volt. A válogatottban 2000-ben debütált Mexikó ellen, azóta kihagyhatatlan, 120-szor szerepelt a csapatban, ezeken 42 gólt lőtt, és még mindig csak 27 éves! Donovan ügyes focista, hazájában imádják, de Európában nem sikerült maradandót alkotnia, és nagy kérdés, hogy ez valaha sikerül-e neki. Én a nemre tippelek, de ez nagyrészt a játékos hibája, hiszen a lehetősége megvolt. Persze, szerencséje sem volt...
Tipp a helyezésre: Sok az ügyes játékos Amerikában, jól össze is vannak rakva, jó sorsolással meglehet a nyolcaddöntő, szerintem meg is lesz, de ott már valamelyik nagyágyú megveri őket. Azért nem lesz könnyű.
 

Szólj hozzá!

Címkék: sport vb

A bejegyzés trackback címe:

https://krstf.blog.hu/api/trackback/id/tr941554820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása