Hétidézete

‎"It's the end of the world as we know it, and I feel fine."

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

TS! - Etessünk kecskét!

2009.11.09. 12:57 mujure

Figyelem! Elérkeztünk egy történelmi bejegyzéshez: először fogok a sportról, pontosabban a fociról írni, és ezt még nagyon-nagyon-nagyon sok fogja követni. Sajnálom, ha valakit bánt, hogy errefelé is tolódunk, de szkr-nek tudnia kellett, hogy ez is bekövetkezik egyszer, ha meghív ide. Szóval az ő hibája. Sport rovatunk megnyílt!

Konkrétan a Bajnokok Ligájáról fog ez most szólni, de talán eljutunk egy teljesen globális kérdéskörhöz is: van-e még értelme a focinak? (update: nem jutottunk)
Van hát. Platini például megpróbálta megreformálni a BL-t. Ezt úgy csinálta, hogy három  csoportra bontotta a selejtezőben szereplő csapatokat:
1. azok a csapatok, akik egyből bejutnak a 32-es főtáblára (Anglia, Spanyolo., Olaszo. 3 legjobb csapata, Németo., Oroszo. és Franciao. 2 legjobb csapata, továbbá a román, portugál, holland, skót, török, ukrán, belga bajnok), tehát ezeknek nem kellett selejtezőt játszani. Ez összesen 22 csapat a 32-ből!
2. ezen országok 4., 3. illetve 2. helyezett csapatai, az úgynevezett nem bajnokok ágára került a selejtezők során, ezek egymás között eldöntötték, hogy ki lehet még ott a BL-csoportkörben. Ez konkrétan 15 csapatot jelentett, amiből 5 darab jutott be: Arsenal, Lyon, Fiorentina, Atletico Madrid, Stuttgart. Viszont olyan, tradícionális BL-szereplők estek ki, mint a Celtic vagy az Anderlecht.
3. Európa egyéb bajnokai, akiknek selejtezni kellett egymás ellen, tehát a 2. csoportból nem kaphattak riválist. Innen szintén öt csapat került be. Így eshetett meg az, hogy magyar bajnokként a Debrecennek az utolsó körben nem az angol 4. helyezett Arsenalt, vagy épp a Fiorentinát kellett kiejtenie, hanem a bolgár bajnok Levszki Szófiát. De véleményem szerint ezért került be a Maccabi Haifa vagy a ciprusi APOEL Nicosia is.

Na, ezen túlestünk. Változott-e valami?
Szerintem tulajdonképpen semmi nem változott, miközben mégis számos érdekességre rá lehet világítani. Semmi nem változott, hiszen a 16 között nagy valószínűséggel ugyanazoknak a nagycsapatoknak lehet szurkolni, mint az elmúlt években, ott lesz a Manchester, a Real, a Barca, stb... Miközben az elmúlt években is voltak olyan csapatok a BL-főtáblán, akik alacsonyabban rangsorolt országból kerültek be. Tavaly a fehérorosz bajnok (!!) BATE Boriszov és a ciprusi Anorthoszisz Famaguszta vagy éppen a dán Aalborg is ott volt. De a korábbi évekből is lehet csemegézni: FC Thun, Artmedia Bratislava, Rapid Wien, Sparta Praha. Csupa nagycsapat, mi? Amit ebből ki akarok hozni, az az, hogy korábban is volt példa olyan úgynevezett kiscsapatok BL-szereplésére, akiknek ez anyagilag igen-igen jól jött, azt a szintet viszont, amit az ember elvárna a világ legrangosabb (klub)tornáján, nem ütötték meg. Csak most a 3. csoportból kerültek be az úgynevezett kiscsapatok: Debrecen, Zürich, APOEL, Maccabi, Olimpiakosz. Ebből mondjuk a görög csapatot ki lehet venni, hiszen ők eddig is rendszeres résztvevők voltak. Máris árnyaltabb a helyzet, hiszen kis szerencsével négy ilyen csapat mindig is volt a 32-ben.
Nézzük tovább a 2. csoportba tartozókkal: nagy meglepetés nem történt: Anglia, Olaszország, Németország, Franciaország, tehát az igazi futballnagyhatalmak képviselői tulajdonképpen gond nélkül jutottak be. Ami tény, hogy itt a közepesen erős csapatok selejteztek, akik viszont a 3. csoport tagjait gond nélkül legyalulnák. Képzeljünk el például egy Sporting-DVSC selejtezőt! Nem fogadnék a Lokira, az biztos. Itt viszont a portugálok elvéreztek a Fiorentina ellen. Ugyanez elmondható a Panathinaikoszról, vagy az Anderlechtről is, a Celticről nem is beszélve (pechükre pont az Arsenallal kerültek össze...).
És akkor jöjjön a "reform" legnagyobb átverése: az 1. csoport. Eleve nonszensz, hogy 22 csapat egyből bejusson. Egy belga bajnok Standard Liege mi a fenét csinál ott egyből? Bekerültek a nagyhatalmak legjobb csapatai és a középmezőny elejéhez tartozó bajnokok. Három ország (Anglia, Olaszo. és Spanyolo.) eddig csak a két legjobbját küldte egyből a főtáblára, mostmár hármat! A németek, a franciák és az oroszok egy tuti helye kettőre nőtt, és több ország nulla tuti helye pedig egyre. De ami a legérdekesebb: vegyük néhány biztos bejutó teljesítményét! A holland bajnok AZ Alkmaar 2 pontjával tökutolsó, miközben a selejtezőről bekerült Arsenal-Olimpiakosz páros vezeti a csoportot. A Liverpool 4 pontjával meglepetésre csak a 3. a szintén selejtezőből befutó Fiorentina-Lyon páros mögött, a Bayern vagy a Juventus valamelyike pedig biztosan ki fog esni. Ezek persze olyan meglepetés eredmények (idevehetjük a Barca gyengélkedését is), amik minden évben voltak. Pár éve kiesett a csoportjából a Manchester. A következő három évben rendre 4 közé jutott (kétszer a döntőbe, egyszer meg is nyerte), szóval ezek semmit nem jelentenek. Akkor ez most reform, vagy csak a nagycsapatok bénáznak?
Elvileg a cél a kisebb országok felzárkóztatása. Eközben én csak annyit látok, hogy néhány közepesen erős csapat kimaradt az idei pénzosztásból, miközben nagyjából ugyanannyi kiscsapat van, mint eddig. A kiscsapatok szereplése pedig idén kiábrándító: a Maccabi még gólt sem szerzett, a Loki nulla, az APOEL meg egy ponttal áll. Egyedül a Zürich tartja a frontot 3 pontjával négy meccs után... Tavaly ilyenkor a Famaguszta még továbbjutásra esélyes volt. Már most alig várom, hogy jövőre kik jutnak be a BL-be. Ezek a csapatok nem valószínű. Azzal meg még egy ország futballja sem gazdagodott, hogy rendre ott vannak a BL-ben, de rendre el is véreznek.
Ellenpéldák viszont vannak: a román bajnok már egyből ott van, az Unirea Urziceni pedig nem is hoz szégyent országára, csoportjában jelenleg 2., tehát továbbjutó. Az orosz meglepetéscsapat, a Rubin Kazany pedig 4 pontot hozott a Barca (!!) ellen, de az ukránok sem szégyenkezhetnek. A probléma csak az, hogy ezek az országok közel sem a BL miatt gazdagodtak meg, hanem többynire olajmágnások hobbijából. A Shakhtar Doneck a semmiből előtörve, tulajának hála ott van évről-évre a BL-ben, ahonnan általában kiesett az UEFA-kupába(mostmár Európa Liga). Nekünk pedig maradnak ugyanazok a meccsek, ugyanazok a csapatok, unalomig ismételt párharcok. A szakadék nem csökken, a kecske jóllakott, a káposzta megmaradt.
Mi lenne a reform? Ha tényleg BAJNOKOK ligája lenne? Akkor nem látnánk sztárcsapatok sorát, kit érdekelne? Lenne két ugyanolyan versengés. Akit meg untat a BL, átkapcsolhat az EL-re, ahol szimpatikus, középerősségű csapatok küzdenek egymással. Állítom, hogy egy Roma-Genoa, vagy egy Benfica-PSV is lehet izgalmas. De a népnek a Manchester kell, a Barca kell, a csillogás kell. Jól van ez így. Csak ne mondják a képünkbe, hogy megreformálták a futballt, amikor nem csináltak az égvilágon semmit.
 

1 komment

Címkék: sport namilesz

A bejegyzés trackback címe:

https://krstf.blog.hu/api/trackback/id/tr931512554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zizio08 2009.11.10. 18:09:13

ezt jól megaszontad!:)
süti beállítások módosítása