Hétidézete

‎"It's the end of the world as we know it, and I feel fine."

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

In memoriam The Beatles

2009.05.26. 20:41 szkr

Az Across the Universe egy olyan film, amit mindenkinek látnia kellene, aki szereti a Beatles-t. Mondhatnánk, hogy Beatles-film, pedig nem az. Még csak nem is egy film Beatles-dalokkal. Nem. Ez egy film Beatles-dalokból. És ez teszi igazán rendkívülivé.

Prudence (T.V. Carpio), Maxwell (Joe Anderson), Lucy (Evan Rachel Wood) és Jude (Jim Sturgess). Már a szereplők neve is egyértelművé teszi, hogy mivel állunk szemben. A rendező Julie Taymor (videós interjú itt, jó hosszú interjú úgy általában róla itt) valószínűleg nagyon is Beatles-addikt, az egész filmet végigkíséri az a fanatizmus, amit egy olyan műtől vár az ember, amit egy együttes számaiból írtak. A színészek tökéletesek, az átvezetések egytől egyig ötletesek (személyes kedvencem a legelején a főcím és persze az epres jelenet), a nyelvi poénok pedig... Hát azok közül biztos nem fedeztem fel az összeset.

Érdemes angolul nézni, különben a film nagy része egyszerűen eltűnik. Az olyan mondatok, mint például a You ain't got nothin' vagy a She came in through the bathroom window olyanok, amiket az ember még csak észre sem venne különben. Az egész film ilyen: mikor éppen nem Beatles-nóta szól, a párbeszédekbe van belopva egy-egy sor. A filmhez egyébként több mint harminc számot használtak fel, köztük megtalálható persze a Hey Jude és a Lucy in the Sky with Diamonds is.

És akkor most jöjjön a sztori: Jude Liverpoolból (honnan máshonnan?) Amerikába megy megkeresni apját, aki katonaként Angliában táborozott és teherbe ejtette a fiú anyját. Itt találkozik Max-szel, akinek a húga Lucy. A két fiú New Yorkba költözik, ahol megismerik az énekesnő Sadie-t (Dana Fuchs). Nemsokára csatlakozik hozzájuk a gitáros Jo-Jo (Martin Luther McCoy) és Prudence (igen, a fürdőszoba ablakon át esik be hozzájuk) és Lucy. A Vietnamban zajló háború őket is utoléri: Max-et behívják katonának, Lucy csatlakozik a háborúellenesekhez. Jude és Lucy, bár szeretik egymást, összebalhéznak, ezért a fiú elmegy egy tüntetésre, hogy kibékítse, ám lekapcsolják a rendőrök és (érvényes vízuma nem lévén) kiutasítják az országból.

Az Across the Universe nem csak a Beatles előtt tiszteleg (egyébként nagyon is stílusosan): a Hair hippy-feelingje és a The Wall szürrealizmusa ugyanúgy felfedezhető benne. Ami igazán sajátossá teszi, hogy nem akar sokat. Ez tényleg csak egy szabadságot szerető musical, semmi több: a háború csak a konfliktus megtestesülése, pusztán arra van, hogy a szerelmeseknek legyen min összebalhézni, arra, hogy legyen kiért aggódni - ez minden romantikus film sajátja. A film készítői nem akarták megváltani a világot és éppen ezért lesz ez a film sokkal több egyszerű musicalnél. Mert őszinte.

Az egyetlen dolog, amit nem értek és amit hiányosságként lehet felírni a film készítőinek, hogy vajon Sadie neve miért nem Michelle. És ez még talán elfogadható hibaarány egy több mint két órás filmnél.

10/10

1 komment

Címkék: kritika film beatles

A bejegyzés trackback címe:

https://krstf.blog.hu/api/trackback/id/tr651145554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkr 2009.05.30. 23:08:43

ja meg azóta beszélgettem D-vel és N is hozzászólt a témához, szóval még néhány megjegyzés:
1) iszonyú király, hogy csak egy történetet mesélnek el, semmit nem tudunk meg arról, hogy mi történt Sadie és Jo-Jo között, csak azt, hogy szakítanak és a végén már megint együtt vannak;
2) iszonyú király hangulata van a végén a tetőn éneklős jelenetnek (és az istennek nem jut eszembe, hogy melyik klasszikusra utal, pedig gyötörtem magam rajta egy darabig), azóta kattogok, hogy (egy panel tetején?) ezt meg kell csinálni;
3) N rávilágított, hogy Sadie a Sexy Sadie c. szám miatt van, én eddig nem ismertem, itt lehet meghallgatni: www.youtube.com/watch?v=bYck2B_0-DI ;
4) ettől függetlenül hiányoltam Michelle-t.
Ennyi így hirtelen, nézzétek meg. Aztán nézzétek meg újra. És újra. És újra. És... És ha még egyszer elindítjátok, még akkor is lesz mit felfedezni szerintem...
süti beállítások módosítása