Hétidézete

‎"It's the end of the world as we know it, and I feel fine."

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Holy Smoke

2009.08.26. 16:39 szkr

A dohányzás súlyosan károsítja az Ön és környezetében élők egészségét.

Hát a közelmúlt eseményei némileg elgondolkodtatóak voltak, nem nagyon volt kedvem semmihez, ami mondjuk bizonyos szempontból érthető, ha tekintetbe vesszük, hogy végső soron a) itt élek és rohadtul nem akarok itt lenni, b) na azokról nem nagyon beszélhetek és c) idióták vesznek körül. Ez utóbbi kicsit összefügg b)-vel, nem vészesen, de egy kicsit.

Sokan, sokszor kérdezték már, hogy mi a jó a dohányzásban, miért csinálom, miért nem hagyom abba satöbbi. Szóval most mindenek előtt szeretnék eloszlatni egy tévhitet: a dohányzás értelmetlen. Azaz: nincs értelme. És mint ilyen, teljesen felesleges megkérdezni, hogy mi a jó benne. Jó és pont. Mi a jó abban, ha teszem azt beleszeretsz valakibe? Vagy abban, hogy szakítás után rinyálsz? Ugye, hogy semmi értelme nincs azoknak sem? Valahogy mégis szükség van rá. Megnyugtat. Levezeted benne az összes feszültséget és máris jobb. Egy dolog fontos az ilyen értelmetlen és éppen emiatt kurvára jó és a maga kifordult módján igenis értelmes dolgokban: csináld.

Ne csak ülj, mint akit odaraktak és aggódj azon, hogy na most mi lesz, miközben egy szál cigarettát bámulsz a kezedben. Ha egyáltalán eszedbe jutott, hogy ki kéne próbálni, akkor rakd bele a szádba, fogjál meg egy öngyújtót vagy gyufát és gyújts rá. Az élet valójában tényleg ennyire egyszerű. Nem mondhatod azt (persze, mondhatod, de minek?), hogy hááát, lenne hozzá kedvem, de még nem biztos. Ilyen nincs. Csináld.

Na persze most lehet csúnyán nézni rám, de az remélem tiszta, hogy én senkit nem beszélek rá a dohányzásra, sőt, még csak nem is a dohányzás a téma, hanem a tökölődés, amit csinálunk, az agyonaggódás, az, hogy csak próbáljuk csinálni a dolgokat.

"Don't try. Do it."

Megpróbálok leszokni. Megpróbálok többet tanulni. Megpróbálok Mickey egér-figurát faragni egy sütőtökbe. Megpróbálok üvöltözni a szellemmel, ami hat éves korom óta mellettem áll. Hát próbálkozz.

De közben valamit azért próbálj meg nem elfelejteni: esélyed sincs. Pontosabban: minimális. Amíg csak próbálkozol, addig nem lesz kiugró eredmény. Amíg csak az van benned, hogy megpróbálom megdönteni a rekordot, addig le fogsz maradni. Ha azt mondod, hogy meg fogom dönteni a rekordot, mert ennyire király vagyok és egyébként is bekaphatja mindenki, akkor megcsinálod. Mert tényleg ennyire király vagy és mert tényleg mindenki bekaphatja.

Nem mondhatod azt, hogy várj egy kicsit, kitalálom hamarosan. Velem megtették és nem volt jó. Nem feltétlen magad miatt kell csinálnod a dolgokat a bénázás helyett. Amíg csak magaddal kell elszámolnod, addig leszarom, de másokat ne vonj bele a szenvelgésbe. Ne rinyálj, hogy úgy kipróbálnád. Gyújts rá és kiderül.

És az első slukk hidd el, kurva jó lesz. Mert akkor nem dohányfüst megy a tüdődbe, hanem a szabadság egyáltalán nem édes, inkább kicsit kesernyés íze.

És végre rájössz, hogy a tied a világ. Hogy mindenki bekaphatja.

 

note: azért ez most egy kicsit leegyszerűsített verzió, csak muszáj volt már valamit kiokádnom magamból ide, mert még a végén azt gondolnátok, hogy nincs véleményem a dolgokról, ami persze nem igaz. A lényeg persze most sem az, amit írtam, hanem amit másoknak jelent. Próbáltam úgy csinálni, hogy egyszerre több ember is magára ismerjen és rákérdezzen, hogy akkor pontosan mit is értettem ezalatt. Meglátjuk, hogy mennyire vagyok király, hogy sikerült-e.

note2: persze eléggé sunyi dolog részemről, hogy ideírtam ezt a 'note'-dolgot, mivel így nincs választás, magukra fognak ismerni. Mert ennyire király vagyok.

8 komment

Címkék: válság gyökér namilesz

A bejegyzés trackback címe:

https://krstf.blog.hu/api/trackback/id/tr371340115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alex0916 2009.08.26. 22:21:24

Szerintem én meg most rágyújtok... A helyes hozzáállás az, hogy: "megpróbálom, sikerül!", s láss csodát, megpróbáltam, s sikerült, már ég.
Amúgy pedig nincs szükségem arra, hogy megkérdezzem, mit is értettél ezen írás alatt, pontosan tudom mire akartál kilyukadni, arra, hogy..., hogy nonfiguratív-farkas...

Note: A b-t azért kifejthetnéd bővebben, a c-t pedig köszönöm...
Vitatkozhatnék azzal, hogy mi a jó abban, ha beleszeretsz valakibe?, a boldogság, az hogy a másik fél teljesen elvarázsol, a vigyor levakarhatatlan lesz az arcodról, az, ahogyan várod, hogy újraláthasd, hogy újra vele lehess, amikor reggel mellette kelsz fel, s visszamosolyog rád... Még folytatható lenne ezen felsorolás, de mint említettem, csak vitatkoznék a szerzővel, de nem teszem. Nem teszem, mert a mű főkérdése nem ez volt, s nem teszem jelenlegi mindent átható cinizmusa miatt... Mindenesettre nekem úgy rémlik, mintha Ő is lett volna már szerelmes, s szerintem, ha akkor tették volna fel neki ezt a kérdést, nem az lett volna a válasza, hogy semmi értelme sincs...
Persze, meglehet, hogy én tévedek...

szkr 2009.08.26. 22:40:36

természetesen akkor nem ezt mondtam volna, de akkor nem velem beszélgettél volna, hanem azzal a sráccal, aki akkor én voltam. tudom, már megint filozofálok, de érthető szerintem, legalábbis csalódnék, ha te nem értenéd (igen, vannak, akikben akkor csalódnék, ha megértenék:)).
egyébként volna itt egy kérdés, ami megfogalmazódott bennem, miközben olvastam a fejtegetésed, mégpedig a következő: sokáig kellett lapozgatnod a közhelyszótárat vagy már be vannak jelölve a megfelelő oldalak?:D
...vagy csak már megint a mindent átható SZKEPTICIZMUSom:P

Alex0916 2009.08.26. 22:47:08

Igen sok nagyra becsült író is hasonló szavakkal beszélt erről az egészről, aztán szépen lassan elkopottakká, közhelyekké váltak… De lehet némely szó mögött több is van, ha belegondolunk…
Mindegy, már megint itt tartunk…

nűra 2009.08.27. 10:07:05

én még emlékszem egy jó beszélgetésre egy bizonyos izéről, aminek semmi értelme, és pont ettől van benne egyfajta perverz gyönyörűség, mert mégis létezik. sőt.
azon kívül azt szeretném tőled megkérdezni, hogy hitték-e már valaha rólad, hogy nincs véleményed? vagy hagytad-e már, akár másodpercekig, hogy ez a gyanú felbukkanjon?
ja és még: szerintem sincs semmi értelme beleszeretni valakibe. és ezt az álláspontomat mindig tartottam akkor is, mikor benne voltam ebben az izében.
ennyit mára neked.

szkr 2009.08.27. 13:39:06

vehetjük úgy is, hogy ez egy igazán (poszt)modern megnyilvánulás volt most a részemről, mivel amit mondok, az visszafele is igaz: pont azt mondom, hogy bár semmi értelme, baromira van értelme. Ez egy. A kettő pedig, hogy hát igazán köszönöm, mindig is tudtam, hogy nagy író leszek, de hogy már most is ezt mondod...:D Végül három: most úgy érzem, kicsit hagytam, mert a b)-hez annyit nem szóltam hozzá, aztán még a végén bizonyos emberek azt hihetnék, hogy. Az izé rejtélye meg egészen király volt, hogy felejteném el:)

mujure 2009.08.28. 12:18:59

most akkor pontosan mit is értettél ez alatt?:D
nem mintha magamra ismertem volna bármiben is, de nem lehetett kihagyni. amúgy az értelem kérdéséről én is többször vitáztam mostanság, mégpedig a darázs és a szúnyog miatt. szerintem van értelmük, ahogy a szerelemnek is, a dohányzásnak is, a rekordoknak is. és éppenséggel le is írtad az egyik legfőbb értelmüket, úgyhogy nem igazán értem, hogy miről folyik a beszélgetés...

szkr 2009.08.28. 13:29:29

én is ezt mondtam. egyébként meg ez csak egy önmagáért való vita, pont olyan, mint amiket fentebb leírtam: teljesen értelmetlen, de ez legalább némi hangulatot ad neki:)
vagyhát nem is vita persze, de az mennyivel jobban hangzik...

mindennickfoglalt 2009.08.29. 16:41:26

Én vagyok a 8. Ennek sincs semmi értelme.
süti beállítások módosítása