Hétidézete

‎"It's the end of the world as we know it, and I feel fine."

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

VB2010 - Nem hiányozhatnak

2010.02.11. 11:21 mujure

A mondás szerint az angolok felfedezték a focit, ők pedig tökéletesítették. Történelmi pillanat, új betű jön a sorban: B mint Brazília

Nem vitás, hogy minden idők legnagyobb futballválogatottjáról beszélünk. Ez nem lehet túlzás, már csak azért sem, mert határozottan elutasítom a vádat, mely szerint elfogult lennék, nem a kedvencem a brazil csapat. Hogy mért? Mert túl jók. Annak idején, amikor én gyerekként csapatokat választottam magamnak, a brazilok épp a csúcson voltak, zsinórban három VB-n jutottak be a döntőbe, és ez engem idegesített. Ez van. Hogy az első mondatomat érvekkel támasszam alá, elég ha megnézzük a számokat: Brazília eddig egyedüliként minden VB-n ott volt, ötször megnyerte, kétszer 2. lett, kétszer harmadik, ráadásul 1938 óta mindig ott van a 3. legesélyesebb csapat között. Övék volt minden idők legjobb válogatott csapata (szakemberek és rengeteg szavazás szerint is), az 1970-es. Elképesztő futballisták sora játszott a csapatban az elmúlt évszázadban, talán sokak számára ismerősek lesznek a nevek: a VB-k történetének első mesternégyesét szerző Leónidas, vagy a hetvenes aranycsapat tagjai: Carlos Alberto, Tostao, Jairzinho, és mindenek előtt Pelé. Ez utóbbi, ugyebár, a valaha volt legjobb játékosok egyike (talán A Legjobb), az egyedüli, aki háromszor is VB-t tudott nyerni. De a sor folytatható Zicoval, Socratesszel, Romárioval, Bebetoval, vagy akár az utóbbi 10 év brazil sztárjaival: Taffarel, Cafú, Roberto Carlos, Rivaldo, Ronaldinho, Kaká, és persze Ronaldo, a VB-k történetének legtöbb gólt szerző játékosa. A brazilok gyakorlatilag mindenhol fellelhetők a futball világában, ők ennek a sportnak az ösztönös zsenijei, a híres Copacabanan folyamatosan labdákat kergető gyerekeket látni, és ha kimész, majd rámutatsz öt gyerekre, abból három garantáltan világsztár lehetne. Ezeknek a fiúknak a génjeikben van a labdarúgás, ez az egyetlen kiút számukra a drogok és a szegénység világából (én csak Kakát tudom mondani, aki gazdag fiúként lett világsztár), ráadásul imádják a sportot. De talán pont ezért sokuk kissé zabolázhatatlan. Ronaldonak folyamatos súlyproblémái vannak, Ronaldinho is szabadon kezeli az edzés fogalmát, nem beszélve Adrianoról, aki konkrétan alkoholista. De van másik véglet is, hihetetlenül hívő népség, ezt manapság Kakáről mondható el leginkább, aki minden gólja után az égre mutatva megköszöni a gólt Istennek.
Szóval a brazilok császárok, nem fogom tovább a seggüket nyalni, vérezzenek el minél előbb!!

Út Dél-Afrikába: Itt már részleteztem, hogy Dél-Amerikából, hogy jut ki a népség, viszonylag könnyű, ugye. 10 csapat, 18 meccs fejenként, a legjobb 4 örül. A brazilok magukhoz képest döcögősen kezdték, három meccsbúől kettő döntetlen és csak egy győzelem. Botrány, mi? Aztán az 5. fordulóban kikaptak Paraguaytól, majd hazai pályán ikszeltek Argentínával, aminél csak egy nagyobb bűn van, hazai pályán kikapni tőlük. Szóval sokan a régi nagy védőlegenda, Dunga távozását követelték a szövetségi kapitányi posztról, de ő, ellentétben Maradonával, csattanós választ adott. A következő meccseken sorozatosan hozták a pontokat, többek között porig alázták Uruguayt idegenben, majd Argentínát is verték 3-1-re, miután Dungát természetesen elkezdték imádni. Végül az utolsó két meccsen kiengedtek, de ekkora már bebiztosították helyüket a VB-mezőnyében. 18 meccsen 34 pontot gyűjtöttek, kétszer kaptak ki, viszont 7 döntetlenjük is volt, ez viszonylag sok, de azért belefért, mivel az első helyen zártak.

Kulcsjátékos: Sok embert ki lehetne emelni, hiszen nagyon jó játékosok vetekednek egymással. A kapuban a remek Julio Cesar, a védelem szélén Daniel Alves vagy Maicon (minden bizonnyal a világ jelenlegi két legjobb szélsője), elöl pedig ott van Robinho, Ronaldinho, Luis Fabiano vagy Kaká. Én azonban Alexandre Patot választom, aki még csak 19, övé a jövő. Ronaldinho csapattársa a Milanban, azt mondta róla a vigyorgós, hogy addig nem nyugszik, amíg nem segíti Patot Aranylabdához.
Alexandre Rodrigues da Silva1989. szeptember 2-án született Pato Brancoban, tehát fiatalabb, mint pl szkr... A pato szó egyébként kacsát jelent, szülővárosáról kapta becenevét. 3 évesen kezdett el futsalozni (teremfoci), majd átlovagolat a rendeshez, és 11 korában 83 társához hasonlóan az Internacionalhoz került. Ekkor vettek észre egy tumort a testében, de a családnak nem volt pénze a műtétre, így egy orvos barátjuk ingyen megcsinálta. Sikerült, innen egyenes út vezetett a sikerhez. 2001-2007 között játszott a brazil csapatban, ahol 2006-ban mutatkozott be, betalált a FIFA klubvilágbajnokságon, amivel ő lett minden idők legfiatalabb játékosa, aki nemzetközi tornán gólt lőtt. Az addigi rekorder egy bizonyos Pelé volt... 10 lejátszott meccs és 6 gól után, 2007 nyarán leigazolta őt az AC Milan, ahol azonban az EU-s szabály miatt fél évig nem léphetett pályára. 2008. január 13-án mutatkozott be a csapatban a Napoli ellen, rögtön gólt is lőtt. Azóta 54 meccset játszott, ezeken 24 gólt lőtt, nem rossz mutató.  Csillaga hihetetlen tempóban nővekszik, egy jó világbajnoki szerepléssel a legnagyobbak közé emelkedhet, a Milannak így is egyik legfontosabb játékosa. Véleményem szerint rajta sok múlhat a VB-n.

Tipp a szereplésre: A brazilok a G csoportban vannak, az úgynevezett halálcsoportban. Nagyon kemény ellenfelekkel kell szembenézniük, hiszen Portugália, Elefántcsontpart és a sötét ló Észak-Korea ellen sem mehetnek biztosra. Észak-Koreával kezdenek majd, muszáj nyerni, mert a két másik meccs csak nehezebb lesz. Természetesen mégis továbbjutást várok tőlük, és természetesen végső esélyeseknek is gondolom őket. Négy közé bejuthatnak, ott meg bármi lehet...
 

Szólj hozzá!

Címkék: sport vb

A bejegyzés trackback címe:

https://krstf.blog.hu/api/trackback/id/tr241748915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása