Hétidézete

‎"It's the end of the world as we know it, and I feel fine."

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

VB 2010 - Ha az edző a leggyengébb láncszem

2009.12.11. 15:24 mujure

Mivel már csak ez az elég unalmas sorozat jelenik meg a blogon, úgy gondoltam, hogy legalább ennyi legyen, így hát a lemaradást behozva folytatjuk is. A mint Argentína

No, egy újabb esélyes. A világ jelenlegi legjobb focistája játszik argentín mezben, teljes joggal kapta meg Messi az Aranylabdát és lesz a FIFA Év Játékosa is. Sokat várnak tőle és a válogatottjától.
Argentína a világ 8. legnagyobb országa, a történelem során azonban nem sok vizet zavart a nagy nyugati civilizációk szempontjából, elvoltak mint a befőtt, aztán gyarmat lettek, aztán függetlenek meg katonai diktatúra, satöbbi-satöbbi... A hetvenes-nyolcvanas években elég meleg volt a szitu arrafele, mindenféle emberek "tűntek el", meg a hadsereg őrizte a rendet. Igazából Argentína olyan egzotikus ország, annak minden nyűgével és szépségével, jó lenne egyszer elnézni oda is. Talán, ha szkr megtanul spanyolul, elvisz egyszer. Meg ha lesz pénze, amit erősen kétlek.

Út Dél-Afrikába: Dél-Amerikában a lehető legegyszerűbb a selejtezési rend. Van 10 csapat, mindenki játszik mindenkivel két meccset, oszt a végén kialakul egy tabella. Az első négy kijut a VB-re az 5. meg pótselejtezőt játszik Közép- és Észak-Amerika 4. legjobbjával. Argentína nyilván mindig toronymagas esélyes a csoportgyőzelemre, most is mindenki azt várta, hogy majd a brazilokkal versenyeznek az első helyért, aminek igazából a presztízsen kivül sok jelentősége nincs. Jól kezdtek, első három meccset beverték, aztán viszont megtorpanás: kikaptak Kolumbiában, aztán jött 4 döntetlen egymás után (köztük a jó eredménynek számító brazília elleni). Összességében nagyon nagy csalódás volt az argentinok játéka: a 18 meccsen mindössze nyolcszor nyertek 4 döntetlen és 6 vereség mellett (köztük egy Bolívia elleni 1-6...)! A 4. helyet is csak az utolsó fordulóban, az Uruguay elleni 1-0-ás győzelemmel biztosították be, ellenfelüknek kellett így pótselejtezni (megoldották amúgy). Az argentinoknak van talán a spanyolok mellett a legizmosabb támadószekciójuk (Messi, Agüero, Tevez, Zarate vagy Lavezzi), mégis, valahogy nem akartak sikerülni a dolgok. Ezt legtöbbet (köztük én is) a szövetségi kapitány nyakába varrják. A sajtó elégedetlen volt minden idők egyik legjobb futballistájának munkájával. Diego Armando Maradona eleve egy jelenség. Egész életében saját szobrát döntögeti (méltó utódja ebben a kategóriában Zidane lett), mindenhol imádták, ezt valószínűleg nem nagyon tudta hova tenni, drogozott, csalt (Isten keze, megvan?), és most szövetségi kapitány lett... Első edzői feladata ez, én eleinte örültem, gondoltam, majd jól felpörgeti a srácokat, erre fel csak a dilettantizmusáról tett tanúbizonyságot, hülyeség hülyeség hátán az egész selejtezősorozatban. Messi és a támadók csak szenvedtek, ha nagy nehezen is, de végül csak kijutottak.

Kulcsjátékos: ki más is lehetne mint Lionel Messi? Az argentin csodagyerek, akit még maga Maradona is utódának nevezett (azért zseni volt az öreg, a párhuzam meg jól látható itt és itt). 1987-ben született Rosarioban, Öt évesen kezdett el futballozni egy Grandoli nevű csapatban, ahol édesapja volt az edző. 1995-ben Messi a Newell's Old Boys-hoz igazolt. 11 éves korában növekedésihormon-hiányt diagnosztizáltak nála, amiért nem kellett a River Plate-nek, cserébe elvitte a Barca. A River kivételével mindenki igen jól járt ebben a bizniszben, a Barcelona ugyanis remek akadémiával rendelkezik, jobbnál jobb focistákat tud kinevelni. A nagycsapatban 2004-ben mutatkozott be, ott akkoriban Ronaldinho volt a sztár, de mindenki látta, akinek szeme van, hogy mekkora focista lesz. Azóta 122 meccset játszott, ezeken 63 gólt szerezve. 2005-től argentin válogatott, ellenünk mutatkozott be (ahogy Maradona is anno...), nem is akárhogy: 17 másodperccel később könyöklésért kiállították. Azóta még 40-szer lépett pályára, lőtt 13 gólt. Ezt vetik a legtöbben szemére, mint kritikát, hogy a válogatottban nem emgy neki annyira. Ez igaz, de hát ott neki kell a terheket cipelnie, a Barcában klasszisok szolgálják ki, itt ez az ő feladata lenne. Majd belenő. Karrierje eddigi csúcsa egyértelműen a tavalyi szezon, megnyertek mindent, amit lehetett: kupa, bajnokság, BL. A szezon csillaga egyértelműen Messi volt, akit nem lehetett megállítani. Vezérletével a csapat 6-2-re nyert Madridban a Real ellen, betalált a MU elleni BL-döntőben is (ráadásul fejjel!). A Barcelona napjaink legjobb csapata, sokan minden idők legjobb csapatának tartják, ehhez még szerintem kell egy-két cím, mindenesetre Messi ennek a csapatnak a legnagyobb csillaga, tudása hihetetlen. Ha valaki, ő képes rá, hogy világbajnoki címig vezesse hazáját, ehhez már csak a felelősséget kell felvállalnia, és tudása legjavát nyújtani. Semmiség...

Tipp a szereplésre: Maradona megnyugodhat, csapata nem került nehéz csoportba, Nígéria, Görögország és Dél-Korea ugyan nem a legkönyebb ellenfelek közé tartoznak, de a továbbjutás kötelező. Aztán pedig, ha Maradona nem szól bele sokat csapata játékába, csak kiküldi őket focizni, akkor szép lehet a vége. A selejtezők alapján egyáltalán, de amúgyis nehéz lenne VB-t nyerni. A keret megvan hozzá, mégsem érzem bennük azt az átütő erőt. Negyeddöntő biztosan meglesz, oda is tippelem őket, de ne legyen igazam.

Szólj hozzá!

Címkék: sport vb

A bejegyzés trackback címe:

https://krstf.blog.hu/api/trackback/id/tr581590516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása