Hétidézete

‎"It's the end of the world as we know it, and I feel fine."

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

VB 2010 - A futballnagyhatalom

2009.12.09. 15:13 mujure

Kicsi késésben vagyunk, ilyen-olyan okokból elmaradt egy rész, most jön a pótlás.  A mint Anglia

Nagy esélyes a VB-n, ez nem is vitás. Anglia, mióta leigazolta szövetségi kapitánynak a világ egyik legjobb edzőjét, Fabio Capellót, szinte szárnyal. Alig veszítenek meccset, végre valaki megtalálta, hogy ezek az angol fiúk igazából kurva jók ám, csak még nem lettek csapattá gyúrva. A don ezt megoldotta. Angliában talán az a gond, hogy már túlságosan is minden rendben van a bajnokság körül. Elképesztő pénzmennyiségek forognak, a csapatoknak dúsgazdag tulajdonosaik vannak, ráadásul rohadt sok pénz folyik be mindenféle jogdíjakból, eladásokból, stb. A csapatok így gyakorlatilag azt vesznek meg, akit akarnak. Azonban megvan ennek a maga sajátságos hátulütője is. A "Big Four" (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United) egyszerűen kibérelte magának az elmúlt közel egy évtizedben a BL-helyeket, legutóbb 2005-ben fért oda az Everton, de a csoportkörbe ők sem jutottak be. Az angol dominancia elképesztő: legutóbb 2003-ban nem volt csapatuk a BL-ben a négy között, azóta mindig, de ez még mindig nem elég. 2004-ben és 2006-ban "csak" egy angol(a Chelsea, és az Arsenal), amúgy 2005-ben már kettő, 2006 óta meg mindig három angol van a legjobb négy között! Ez konkrétan azt jelenti, hogy 2004 óta (Moncao-Porto) mindig van angol csapat a BL-döntőjében (2008-ban házidöntőt rendeztek: MU-Chelsea). Hát akkor minden rendben van, nem igaz? Node. Ezekben a csapatokban alig-alig van angol játékos. Hiába a világ legjobb edzői irányítják ezeket a csapatokat, hiába esküsznek a sztárok kinevelésére, ha azok a sztárok tizenévesen külföldről kerülnek oda, és úgy lesznek kinevelve. Az Arsenal kezdőjében nem szokott angol lenni, a Liverpooléban mondjuk kettő (a válogatottságot lemondó Carragher és Gerrard), a Chelsea meg az MU még egész jó ebből a szempontból, de azért ott sem ők a legnagyobb sztárok (talán Rooney és Lampard kivételével). Persze a szurkolóknak mindig az angol a kedvence... Cserébe viszont a sok külfödi sztár megtanulja a kőkemény angol stílust, amit aztán saját válogatottjában hasznosítani is tud, lásd például a spanyolokat, ahol a megmaradt a kreatív, latin foci, csak felszedtek pár kiló izmot hozzá. Ráadásul az angol válogatott élén nem mindig a legmegfelelőbb emberek voltak, így hát a 2008-as EB-re például ki se jutott a csapat. Ciki. A Premier League a legjobb a világon, ők találták fel a focit (legalábbis ezt állítják), és a válogatott nem ér el semmit olyan sztárokkal a soraiban, mint: Ferdinand, Rooney, Lampard, Gerrard, vagy Carrick. Most azonban megjelent Capello, változtatott sok mindenen, a válogatott eredményes, jó játékot nyújt, és tükörsimán jutott ki a VB-re.
A gond azonban maradt: személy szerint imádom az angol focit, de kezd kicsit unalmassá válni a dolog. Jó-jó, most a Barca a sztár, de ők jelenleg egyedül vannak Anglia ellen. Látom a lehetőséget a Milanban, a Juvéban, de főleg a Realban, hogy följebb jöjjenek, de nem nagyon. Most a 16 között már csak 3 angol maradt, talán mindhárom nem jut el az elődöntőig... Unalmas, hogy ugyanazokat a csapatokat láthatjuk, az MU pl most kétszer döntőzött, köszönjük, leülhet. De nem fog, ami persze nem baj, nyerjék csak meg, ha megérdemlik. De szükség van a vérfrissítésre, mert akkor megint minden pénz az angolok kasszájába megy, ami a többieknek rossz. Ördögi kör. Most ott tartunk, hogy tegnap az igazi presztízscsatán az angol bajnok C csapata a német bajnok legjobbjait lazán bucira verte.
A másik: a nagycsapatok az angolokat még mindig kevéssé fogják alkalmazni, angol nemzetiségű kapus például csak a Chelseanél meg az MU-nál van, ott is a 3. számúak... Gond is az angol válogatott kapusposztja, nem is kicsi. Ezt persze meg lehet érteni, nekik a legjobbak kellenek.
Mindenesetre Capello most úgy összerakta az amúgy nemkicsi sztárokból álló Angliát, hogy azt a 2. legnagyobb esélyesnek tartják a tornán. Nem félt behívni azokat az angolokat, akik a középcsapatokban teljesítenek jól hétről-hétre (Defoe, Barry), ők legalább angolok...

Út Dél-Afrikába: Mivel az első európai csapattal van dolgunk, elmondom a selejtezés rendjét: volt 9 csoport, azok győztesei kijutottak, és a legjobb 8 csoportmásodik pótselejtezőt játszott kieséses rendszerben, onnan még +4 csapat. Anglia a hatos számú csoportban volt Kazahsztán, Andorra, Fehéroroszország, Ukrajna és Horvátország társaságában. A csapat első 8 meccsét kivétel nélkül megnyerte, ez nem kis teljesítmény, nyertek például Horváto.ban is, ráadásul 4-1-re! Aztán Ukrajnában kikaptak, de ekkor már csoportelsők voltak, így B csapatukkal utaztak, cserébe az urkánoknak még fontos volt. Végül 10 meccsből 9-et megnyerve jutottak ki, az egyik legmagabiztosabban kijutó válogatottról beszélünk, ráadásul a gólokkal és a jó játékkal sem voltak adósak.

Kulcsjátékos: Anglia sorsa nagyban függ majd a kapusától, egyértelműen ez a gyenge pont. Elöl rendben vannak, a támadók egymással versengnek a helyekért (Rooney, Crouch, Defoe, Owen, Walcott). Így hát, mivel elöl olyan happy a banda, én egy védőt választok majd, hiszen a béna kapus miatt az ő feladatuk lesz az ellenfél megakadályozása, erre Capello jó olaszként nagyon ügyel... Alapaesetben a Terry-Ferdinand belső védőpáros a legjobbak egyike lehet a mezőnyben. Az én választásom most John Terryre esett, erre egy értelmes okot tudok adni: ő a csapatkapitány is. Ráadásul tegnapelőtt lett 29 éves. Gratulálunk. Ő a Chelsea történetének legsikeresebb csapatkapitánya: kétszer nyert angol bajnokságot és angol ligakupát, háromszor angol kupát valamint egyszer angol szuperkupát, már lassan 300-szor viselte magán a kék mezt. 2005-ben az év angol labdarugója lett, az a Chelsea Európa legrettegettebb csapata volt (ma mondjuk a 3. ebben a sorban...) Érdekesség, hogy ő volt az első, aki felemelhette a rangos FA-kupát az új Wembley-ben, illetve ő szerezte itt a válogatott első gólját is (1-1 Brazília ellen). Pályafutását egyébként a Senrab FC-ben kezdte, innen került 14 évesen a Chelsea-hez, azóta ott van. Pályafutása innen töretlenül ívelt felfelé, jó angol módjára balhézott is eleget (pl kocsmai verekedés), első válogatott gólját meg ellenünk szerezte 2006-ban. Pályafutása eddigi csúcsa lehetett volna 2008. május 21. A Manchester elleni BL-döntő büntetőpárbajában Cristiano Ronaldo hibázott, majd utolsóként Terry állt a labda mögé. Ha belövi, nyernek, és Terry felemelheti a trófeát (itt tenném hozzá, hogy én ekkor teljesen magamba roskadva ültem, mondván, ez az ember úgyis belövi...). Terry viszont megcsúszott, a labda mellé ment, később pedig Anelka is hibázott, a kupa fölét már fél kézzel fogó kékek pedig elbuktak. Egy nagy ember, egy igazi ikon hibázott akkor, a Chelsea szurkolói mégsem tudták hibáztatni kedvencüket. Nem baj, majd fél év múlva övé lesz a VB-trófea! (Vagy nem...)
Tipp a helyezésre: Könnyű csoportban vannak, Amerika, Algéria és Szlovénia mellöl a továbbjutás kötelező, onnan pedig bármi lehet. Mindenesetre az angolok nagy esélyesei a tornának, aki nyerni akar, könnyen találkozhat az angolokkal útközben, és akkor nagyon meg kell majd izzadnia. Én a négy közé várom a csapatot, bátrabbat egyik csapatnál sem nem fogok mondani:)


 

Szólj hozzá!

Címkék: sport vb

A bejegyzés trackback címe:

https://krstf.blog.hu/api/trackback/id/tr881585927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása